Anason, Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ve başta Türkiye olmak üzere, Yunanistan ve Suriye'de yetişen endemik bir bitkidir.
Türkiye'de; başta İzmir, Antalya ve Burdur olmak üzere Batı Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde yetişir. En meşhuru Çeşme Anasonudur.
*Anason tohumlardan elde edilen yağ; anti-septik, anti-spazmodik, gaz giderici, sindirim destekleyici, balgam söktürücü, uyarıcı ve tonik olarak çeşitli geleneksel uygulamalarda kullanılan uçucu bir yağdır.
*Anason yağı, piridoksin, niasin, riboflavin, tiamin ve birçok temel B-kompleks vitaminleri açısından mükemmel bir kaynaktır.
*Piridoksin (vitamin B-6), beyindeki nöro-kimyasal işlevlerin ve bilişsel faaliyetlerin artmasına yardımcı olur.
*Aynı zamanda yüksek oranda C ve A vitamini içerir ve güçlü bir antioksidandır.
*Vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum gibi minerallerden de yüksek miktarda içerir.
*100 gr anason tohumu, 36.96 mg demir ile günlük ihtiyacın %462’sini karşılar.
*Anason sakinleştirici olarak kullanılacaksa mutlaka yağ şeklinde kullanılmalıdır.
*Anason yağı, uyuşturucu ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Epileptik ve histerik atakların sakinleştirilmesini sağlayan anason az miktarda tüketildiğinde olumlu sonuçlar verir.
*Anksiyete, sinir hastalıkları, depresyon, öfke ve stres gibi zihinsel ve duygusal sorunlara çözüm kaynağı olur. Uyku problemlerini en aza indirerek daha rahat uyku çekmenizi sağlar.
*Anason, beynin salgılamış olduğu hormonları uyarır ve sinir hücrelerini korur. Böylelikle sakinleştirici bir etki yaratır.